NinaFrom Välitä myös muista!

Pelastuskoirat -tiedätkö heistä?

  • Pelastuskoirat -tiedätkö heistä?

Minulla ei ole tähän mennessä ollut minkäänlaista kosketuspintaa pelastuskoiriin tai koko toimintaan. Ennen kuin pääsin katsomaan, kuulemaan ja kokeilemaan, mitä harjoittelu pelastuskoiran kanssa on. Ennen kuin kuulin, miten tärkeää työtä tekevät koirat ja miten paljon vaaditaankaan kouluttajilta. Ja miksi pelastuskoiria on, mitä ne pelastavat.

No ihmishenkiä! Kyseessä on aina tositapahtuma ja jonkun henki on vaarassa.

Taustaa: koiria hälytetään yhä useammin etsimään kadonnutta muistisairasta. Katoamistapauksia on jo 1600 vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuoden jokaisena päivänä on vähintään neljä muistisairasta kadoksissa. Suomessa asuu 130000 muistisairasta ja 40000 heistä asuu yksin.

Väestö ikääntyy ja yhä useampi huonokuntoinen ikäihminen asuu yksin.

Vapaaehtoisen pelastuskoiratoiminnan taso on korkea, mutta pelastuskoirien määrä on riittävä enää osassa maata. Kouluttajista on puutetta ja koirien riittävyys huolettaa.

Ensisijaisesti etsintöjä hoidetaan toki aina virkakoirilla. Poliisi kutsuu Vapepan pelastuskoirat pääsääntöisesti mukaan etsintöihin silloin, kun lähietsinnät ovat päättyneet tuloksettomina ja etsittävää aluetta laajennetaan. Viime vuonna hälytysten yhteismäärä oli 380, joista johti etsintään 183.

Valtakunnassamme on 44 koiraryhmää, joilla on riveissään n. 230 hälytystason koevaatimukset täyttävää koiraa. Rotuja on monia, käytetyimmät ovat labradorinnoutaja, belgianpaimenkoira ja saksanpaimenkoira.

Tarvittaisiin lisää toimijoita, koska koko maata ei pysty kattamaan. Käytännössä on myös niin, että samat ihmiset kouluttavat oman koiransa, auttavat muita kouluttamaan koiriaan, lähtevät hälytyksiin ja hoitavat yhdistysasiat. Jaksaminen on rajallista.

Miten mukaan toimintaan?

-          vähimmäisikä 18-vuotta

-          halu auttaa  

-          kiinnostus oppia uutta

-          koiran kanssa hakeutuminen paikalliseen pelastuskoiraporukkaan

-          lisää tietoa kouluttavilta organisaatioilta: Suomen Palveluskoiraliitto ja Suomen Pelastuskoiraliitto, Espoossa www.espypelastuskoirat.net sivuilta

Haasteet:

-          tarvitaan lisää innostunutta väkeä

-          koirasta ei aina loppujen lopuksi ole tähän toimintaan

-          koiran koulutus on pitkä prosessi (noin kaksi vuotta)

-          oma jaksaminen

-          harjoitusmaastojen saanti vaikeutunut, jotkut maanomistajat ovat alkaneet periä vuokraa maa-alueista

-          riittämättömät resurssit tarpeeseen nähden

-          tulevaisuuden turvaaminen: saatava riittävästi uusia innokkaita mukaan toimintaan

-          rahallinen korvaus pieni: kilometrikorvaukset poliisilta, Pelastuskoiratoiminta saa tukea Raha-automaattiyhdistykseltä

-          pula kouluttajista sekä koulutuspaikoista

Lähde: Koiramme –lehti, lokakuu 2013

 

Niin, miten tämä liittyy minuun?

Meillä Espoossa järjestettiin halukkaille Oittaalla tutustumistilaisuus toimintaan. Esitystä pitivät Espoolaiset Merja ja Jarno Eerola. Ja heidän koiransa: Kali ja Tara. Koirat ovat hienoja valkoisia paimenkoiria.

”Tällä hetkellä koiraharrastuksiin kuuluu Espoonseudun pelastusalan yhdistyksen pelastuskoiraosaston rauniokoira koulutus ja tavoitteena onkin päästä tulevaisuudessa tositoimiin pelastuskoiratyössä”, kertoo Merja Eerola.

Saavuimme Oittaan radalle, oma Cavalier Kingcharlesinspanielini, Rocky mukana. Jarno kertoi toiminnasta, treenaamisesta, sen useudesta, vaativuudesta sekä antoisuudesta. Oli mahtava kuulla, miten tärkeästä toiminnasta, harrastuksesta onkaan kyse ja heidän näkökulmistaan.

Ja sitten itse toimintaan. Piilopaikkoja, meteliä, ärsykkeitä, savua, lihapullia. Toimintaa. Aika vaikea kertoa, miten harjoitukset oikeasti menivät, mitä tapahtui, mitä tehtiin. Voi vain todeta, että hienoa nähdä, miten koirat ja kouluttajat toimivat hyvässä vuorovaikutuksessa, kaikki tykkäävät harrastuksesta. Sen kyllä näki.

Rocky-poikaseni pääsi myös kokeilemaan etsimistä, tosin en tiedä, oliko ihmishaju vai lihapullan haju, joka hänet sai löytämään etsityn. Innostusta hänellä kuitenkin riittäisi ja koko olisi juuri ja juuri sopiva (korkeus).

Kehotan kaikkia tutustumaan tähän toimintaan. Ehdottomasti kiinnostavaa ja antoisaa. Sekä tärkeää.

Kiitos Merja ja Jarno ja voimia harrastukseenne.

Syksyisin terveisin,

Nina From 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Niin kiinnostavaa ja antoisaa, että se vie koko ihmisen. Ja vähempi ei oikein riitä. Siinä yksi ongelma: se ei ole hauska harrastus vaan elämän täyttävä työ. Tämä on subjektiivinen kokemus omasta tutustumisestani.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Näähän on tärkeitä hommia,nää tällaset.Voihan näitä tietysti harrastusnäkökulmastakin kattoa,mutta kuten toi Jyrki tuossa sanokin,niin kovasta työstä siinä on kyse,eikä siis kaikille sovi,ei koirille,eikä koiran omistajille.Motivaation täytyy olla kova ja pitkäkestoinenkin.
Itse en ole tuollaista toimintaa harrastanut,mutta nähnyt läheltä.En ole myöskään kaikesta näkemästäni ja kuulemastani pitänyt.Toisaalta ymmärrän kyllä,että se mistä en ole pitänyt on välttämätöntä,että tarkoitettu hyöty saavutetaan ja toiminta sujuu,kun tehtävää suoritetaan.Oma suhtatumiseni liikkuu liian tunne tasolla.
Jokatapauksessa,kunnioittava kumarrus kaikille niille,jotka erilaista palvelukoiratoimintaa jaksavat suorittaa..niin ihmisille,kuin eläimillekkin.Eräästä,myös hyvin tärkeästä palvelukoiraharrastemuodosta haluaisin muistuttaa,nimittäin terapiakoirista ja miksei kissoistakin.
Helpompaa toteuttaa ja erittäin tärkeää ja jopa tehokasta sekin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Pelastuskoirat ja pelastuskoirakot ovat hieno asia ja hieno harrastus. Se on minullekin menneisyydessä ollut tuttu harrastus, ei niin, että itse olisin koirankoulutusta harrastanut noin korkealla tasolla, vaan perheenjäsen on harrastanut.

Hieno kirjoitus.

Puutun vain otsikkoon. Koirakossa = isäntä + koira: isäntä on hän ja koira on se.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jos koira-aiheesta, niin täytyy antaa tunnustukset myös poliisikoirille ja heidän ohjaajille! Kerran poliisipäivänä keskusteltiin siitä täällä Vapaavuorossa.

Olkaa hyvä, jos kiinnostaa!

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/14...

Timo Heikkila

Oikein, pelastuskoirista kun puhutaan, niin puhutaan niistä.

Käyttäjän NinaFrom kuva
Nina From

Olipa muuten samaisessa lehdessä myös vesipelastuksen SM-kisoista. Että näin sitä osaaminen kasvaa, kun yhteen lajihaarakkeeseen tutustuu.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa